Cele 5 uleiuri esențiale pe care le utilizez cel mai des

aromaterapie comercial geraniu handmade lavandă portocale tea tree uleiuri esențiale

Un ulei esențial este un ulei obținut prin distilare cu vapori de apă, solvenți sau presare din diverse părți ale plantelor și care păstrează mirosul plantei din care este obținut.

Uleiurile esențiale pot intra în corpul nostru prin inhalare (câteva picături de ulei în apă caldă sau în lămpile de aromaterapie) sau prin aplicare topică, diluate într-un ulei vegetal (migdale, cocos, măsline) sub formă de ulei pentru masaj, în apa de baie sau în produse cosmetice. Nu se aplică direct pe piele și nu se ingerează. Nu trebuie să folosească uleiuri esențiale :

  • persoanele în vârstă
  • copiii sub 2 ani, cei până la 12 ani trebuie să folosească diluții adecvate
  • femeile însărcinate sau care alăptează.

Trebuie ținut cont dacă sunt prezente animale, nu este recomandată folosirea uleiurilor în preajma acestora.

Uleiurile esențiale au potențial alergen. Trebuie evitată aplicarea în zone sensibile cum ar fi în jurul ochilor, urechilor și a gurii. Pentru a verifica sensibilitatea la un ulei esențial se poate face un test: se diluează în puțin ulei vegetal și se aplică în pliul cotului sau după ureche, așteptați 24 de ore pentru a vedea dacă apare vreo reacție alergică.

 

Iată o listă cu uleiurile mele favorite

 

Uleiul esențial de portocale dulci – elimină stresul și anxietatea, oferă bună-dispoziție și energie. Calmează sistemul nervos, este util și în calmarea tusei și crampelor musculare, prin aplicarea sub formă de comprese. Acționează asupra tenului tern, lipsit de vitalitate și prospețime. Atenție, datorită limonenului din ulei, pote provoca iritații și mâncărimi ale pielii! Este un ulei ce poate provoca o ușoară fotosensibilizare (apariția de erupții ale pielii după expunerea la lumină puternică), trebuie aplicat cu precădere seara.

Uleiul esențial de arbore de ceai (tea tree) – bun antiseptic, antiviral, antifungic și antibacterian. Este utilizat, în special, pentru tratamentul tenului acneic, acnee juvenilă, acnee rozacee, negi și ciuperci. Este cel mai bun în produsele cosmetice destinate tenului gras. Are efect cicatrizant, reparator, potrivit și pentru pielea iritată, cu mâncărimi, eczeme, herpes, abces cutanat, în afecțiuni ale gingiilor, arsuri solare și iritații, infecții ale sinusurilor. Mirosul este destul de puternic și trebuie evitată expunerea la razele ultra-violete.

Uleiul esențial de lavandă – toată lumea iubește lavanda! Este un ulei plăcut, versatil, cu rol de calmare al sistemului nervos, reduce anxietatea și îmbunătățește calitatea somnului. Se poate folosi în aparatul de aromaterapie, în uleiul de masaj sau câteva picături puse în cada de baie. Alte utilizări ale uleiuli esențial de lavandă: antialergic, tonic cardiac, antidepresiv, sedativ, antiinflamator, antimicrobian, susține funcțiile sitemului respirator, analgezic, repelent împotriva insectelor, anticonvulsiv.

Uleiul esențial de lemongrass– este un ulei purificator și tonifiant, este folosit adesea în meditație. Acționează asupra sistemului nervos, stabilind echilibrul emoțional. De asemenea, reduce aspectul cicatricilor, petele pigmentare, se utilizează pentru tenul matur, obosit, lipsit de fermitate. Este recomandat în probleme circulatorii, varice, retenția de apă, celulită, mâini și picioare reci, fiind un tonic vascular și venos eficient. În tratamentele pentru păr gras, oferă acestuia o strălucire deosebită, îngrijește scalpul și combate mătreața.

Uleiul esențial de geranium – este un ulei cu un miros floral, asemănător trandafirului, cu rol calmant, tonic și antianxios. Are proprietăţi cicatrizante importante, fiind recomandat inclusiv în acneea suprainfectată, herpes şi zona zoster, micoze, eczeme, echimoze, edeme, hematoame. Îngrijește tenul acneic, îmbătrânit, matur, fără vitalitate și fermitate. Pe lângă proprietăţi antiinfecţioase remarcabile, uleiul de geranium are şi alte valenţe terapeutice, precum proprietăţile antioxidante, de protecţie a ţesuturilor contra efectelor toxicelor din mediu, hipoglicemiante (de mare ajutor în diabet) sau repelente (îndepărtează ţânţarii). 

 

Acestea sunt câteva date despre uleiurile esențiale pe care le folosesc cel mai des în produsele cosmetice. Într-un viitor articol vă prezint uleiurile esențiale adecvate fiecărui tip de ten.

Voi folosiți uleiuri esențiale? Care sunt favoritele voastre?


Postări mai vechi Postări mai noi


Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate