Procedura de preparare a „prăjiturelelor” pentru piele

handmade mod preparare săpunuri

Săpunul se obține printr-un proces numit saponificare la rece (adică nu folosesc nici o sursă de căldură) ca urmare a reacției dintre o bază (o soluție obținută din sodă caustică și apă sau un alt lichid) și un acid (o grăsime vegetală, nu folosesc grăsime animală).

Nu se poate face săpun fără sodă caustică! Marea majoritate a oamenilor, când aud de sodă caustică, devin reticenți, însă, în produsul final, nu există nici măcar o urmă de sodă, ea este total transformată. Haideți să vă arăt cum e cu reacția chimică.

Mai știți cum decurgea la chimie, în școală (nu în facultate, acolo mi-a ieșit pe urechi și era mult mai complicat de atât) o reacție chimică?

 A+B->C

în cazul săpunului solid

 sodă(NaOH)+grăsime (uleiuri vegetale)->săpun solid și multă glicerină

Așa arată formula chimică mai exact, ca să îmi aduc aminte de studenție

 Fiecare moleculă de hidroxid se combină cu o moleculă din ulei

 

Menționez “săpun solid” deoarece săpunul lichid se face cu KOH (hidroxid de potasiu) și trebuie folosită o altă metodă.

Pe scurt, procesul decurge astfel: ingredientele sunt amestecate, săpunul se toarnă în forme în care trebuie lasat minim 24 de ore, apoi se taie și se lasă la uscat între 4 și 6 săptămâni pentru a permite apei să se evapore și să se definitiveze procesul de saponificare.

Metoda asta este ideală deoarece proprietățile ingredientelor se păstrează foarte bine, astfel se obține săpun 100% natural.

O rețetă conține: apă distilată sau alt lichid (infuzie de plante în ulei sau apă, ape florale, geluri) sodă caustică și uleiuri vegetale (măsline, cocos, floarea soarelui, struguri, rapiță, shea, cacao, ricin etc). În mod opțional, săpunul poate conține uleiuri esențiale, aditivi vegetali (semințe, plante), coloranți, argile.

Rețetele mele sunt încercate în multe variante de consistență, culoare, miros. Am avut, normal, și tranșe ratate; săpunul s-a întarit greu, aspectul era neplăcut, a dat rateuri cântarul și a masurat aiurea, combinația de uleiuri esențiale nu a fost tocmai reușită și tot așa. Dar, știți cum e reclama aia “e greu sa găsești un mix bun”? Cam așa este și cu uleiurile esențiale. Plus că mai e o chestie: după ce găsești combinația ideală, este greu să o faci să rămână, deoarece uleiurile esențiale sunt volatile, adică “zboară” destul de repede din orice produs. Dar eu, fire încăpățânată, nu vreau să folosesc parfumante și aromatizante căci sunt toate obținute prin procese de sinteză, mai exact sunt făcute în laboratoare din substanțe chimice. Deci..unde ar mai fi elementul de natural?

Dezbat problema despre “natural” în tura următoare :-)


Postări mai noi


  • Anca la

    Bravo! Tot inainte, ca ne-am saturat de sapunurile asa zise naturale, dar care contin substante sintetice ptr parfumare! Succes si asteptam cat mai multe surprize placute!


Lasă un comentariu

Comentariile trebuie aprobate înainte de a fi publicate